01.09.2019.

Žestival 2019. – pobednici Jovana Novaković i “Tim” d.o.o  
Poslovni klub zapadne Srbije i ove godine podržao je organizaciju Međunarodnog festivala prirode I tradicije koji je okupio najbolje proizvođače tradicionalnih proizvoda iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Stručni žiri u sastavu Prof.dr Ninoslav Nikićević, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, Dr Veroljub Urošević , Dr Branko Popović, naučni saradnik, rukovodilac Odeljenja za tehnologiju prerade voća u Institutu za voćarstvo u Čačku ocenio je 131 uzorak u kategorijama –  poljoprivredna gazdinstva i destilerije .

zestival 2019

Nagrada Radoslav – Rade Paunović za najbolju rakiju Festivala u kategoriji poljoprivredna gazdinstva pripala je Jovani Novaković iz Čačka, dok je preduzeće Tim d.o.o. iz Bajine Bašte dobitnik iste nagrade u kategoriji destilerija.

Porglašenju pobednika prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  Velimir Stanojević i državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Prof. dr Vladimir Popović.

Organizatori „Žestivala“ – grad Užice, Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komore Zlatiborskog uprvanog okruga ,  Regionalna razvojna agencija Zlatibor, TO regije zapadna Srbija, TO Užice, Poslovni kluba zapadne Srbije, Poljoprivredno savetodavna i stručna služba Užice potrudili su se da na petom “Žestivalu” okupe najbolje proizvođače prirodnih, organskih proizvoda, kao što su – sokovi, džemovi, suhomesnati proizvodi, voćne rakije, sirevi, med i gastronomski proizvodi užičkog kraja.

zestival 2019

Posetioci  „Žestivala“ mogli da se upoznaju i sa ponudom prateće opreme ( kazani, drvene, prohromske, staklene i keramičke posude, kao i opreme za pčelarstvo),  da obiđu štand narodnih nošnji i izložbu  poljoprivredne mehanizacije  i probaju najveću lepinju na svetu –  Šuljaginu lepinju sa sve.

“Žestival” je od 20.-25.avgusta pratio raznovrstan kulturni program. U Gradskom kulturnom centru upriličeno je veče užićkih aforističara “Erski humor u aforizmu” i veče muzičkog vremeplova “Plavi ansambl I prijatelji”. Na Gradskom trgu Udruženje “Roditelj” organizovalo je “Dečiju olimpijadu” nakon koje je izvedena predstava za najmlađe “Zeka lepotan”. Gradski tamburaški orkestar “Banjaluka” održao je koncert pod nazivom “Ja te pjesmom zovem”, usledilo je “Boemsko veče – veče muzike, poezije I sećanja na staro Užice, užičke kafane I boeme. Festival je zatvoren koncertom JeleneTomašević.

jelena tomasevic, zestival 2019