09.01.2020.

Lazar Džamić, jedan od vodećih svetskih digitalnih stratega i najtraženijih regionalnih trenera za digitalnu marketing transformaciju, predavač na Fakultetu za medije i komunikacije na poziv Poslovnog kluba zapadne Srbije održao je u Užicu dvodnevni trening na temu „Marketing u digitalnom dobu“. 

Trening je bio namenjen marketinškim stručnjacima, vlasnicima malih preduzeća koji se bave marketingom svojih proizvoda ili usluga, osnivačima startupova i svima koji imaju komunikaciju sa službama marketinga. Predstavnici kompanija članica Kluba i prijatelji PKZS bili su u prilici da čuju dosta toga novog o evoluciji i digitalnoj transformaciji marketinga kao menadžment funkcije, razvoju marketing strategija i planova, Brendu & brendingu, Potrošačkom ciklusu (Customer Journey), CRM, kao i novim tendencijama u medijima i marketingu i etičkim  izazovima digitalnog prostora i marketinga.

Džamić ističe da kada govorimo o digitalnom marketingu moramo pažljivo vagati između starih i novih praksi i načina na koji se one prepliću. Veoma je važno kako raspoznati šta od starog uklanjati, a šta novo ubaciti u priču.

„Živimo u vremenu u kome je mnogo teže nego ranije privući pažnju u digitalnom prostoru. Ta pažnja mora da se zasluži, takoreći „kupi“, a kako bismo u tome bili uspešni moramo da razmišljamo kako da budemo relevantni za naše ciljne grupe i razumemo njihove stvarne potrebe i da im ono što im je potrebno ponudimo pored glamuroznog monologa reklame i oglašavanja. Ovakav vid razmišljanja je jedna od najvećih promena, naziva se „Marketing kroz sadržaje“ i predstavlja novi vid organizovanja interneta da bi se dobro funkcionisalo u tom prostoru. Druga važna stvar je što se u  internet prostoru sve preciznije i detaljnije meri. Moramo da naučimo kako stvari funkcionišu u tom prostoru, šta radi, šta ne radi. Zato je neophodno da eksperimentišemo, testiramo različite pristupe i onda zadržavamo one koji funkcionišu, a odbacujemo ono što ne daje rezultate“, navodi Džamić.

Goran Lapčević, ispred Poslovnog kluba zapadne Srbije naglašava da je ovakav vid edukacije od velike koristi za polaznike i njihove kompanije.

„Svesni smo da je digitalni marketing budućnost i znamo da je to ono što čeka sve kompanije. Zato nam je stalo da nastavimo da podižemo kapacitete članica Kluba, kao i kompanija prijatelja Kluba koje dele uverenje da je za dobre poslovne rezultate neophodno permanentno edukovati menadžment i zaposlene“, naglašava Lapčević i najavljuje da će  Klub nastaviti saradnju sa Lazarom Džamićem.

Lazar Džamić je saradnik kompanija kao što su Adidas, Erste Banka, Telenor i sl., konsultant za kreativne sektore Evropske banke za obnovu i razvoj, član Kreativnog saveta srpske premijerke Ane Brnabić. Bio je šef za brend planiranje u evropskoj centrali kompanije Google i direktor planiranja u nekoliko vodećih integrisanih britanskih agencija (EHS Brann, Kitcatt Nohr Digitas), kao i u digitalnoj pureplay agenciji Underwired. Nagrađivan je kao strateg na projektima za vodeće britanske klijente kao što su Waitrose, Virgin Holidays, Visit Wales, GAP, Glenfiddich, AXA, Nando’s i mnoge druge. Jedan je od prvih digitalnih stratega u Britaniji, proglašen za Top 10 digital player tri godine za redom po anketi magazina Marketing Direct  i dobitnik velikog broja stručnih nagrada u Srbiji i Velikoj Britaniji. O digitalnom marketingu je pisao za mnoge vodeće svetske publikacije, uključujući i The Guardian. Autor je nekoliko bestseller knjiga u Srbiji.