29.06.2020.

U svetu u kome živimo, a to je svet lakog ignorisanja,  brend  je proizvod + priča. Priča koja mora zaslužiti  našu pažnju  i  dodirnuti  emocije, istakao je Lazar Džamić, jedan od vodećih svetskih stratega u oblasti digitalnog marketinga,  na „Žestokim razgovorima“ u organizaciji  Poslovnog  kluba zapadne Srbije održanim  24.juna u kompaniji Textil  u Užicu.  „Razgovore“ je pratila promocija brenda BB klekovača, najstarije srpske destilerije i njihovih prepoznatljivih voćnih rakija. 

“Žestokim razgovorima”,  prvim u nizu koji su planirani, Poslovni klub zapadne Srbije želi da promoviše kvalitetne brendove voćnih rakija, „žestine“, po kojima je naš kraj poznat.

Možete imati najkvalitetniji proizvod na svetu, ali ako njegov plasman na tržište ne prati priča koja intrigira potrošače i budi emociju,  vaš proizvod će se teško pozicionirati među onima koje distributeri i potrošaći prepoznaju kao najbolji ili jedan od najboljih.

Dobra priča, u svetu izuzetno brzog tempa života, površnosti i samim tim i lakog ignorisanja mora da sadrži elemente legende, mita, mistifikacije koja privlaći pažnju, da budi interesovanje i stvara posebnu vezu između onoga koji nudi proizvod i onoga ko taj proizvod konzumira, istakao je Lazar Džamić, kreativni strateg, pisac i predavač na Katedri za digitalni marketing Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu  i naveo niz primera koji potkrpljuju ove teze.

U svesti potrošača preovlađuje zaključak da je škotski viski najbolji na svetu, bez obzira što ima onih koji navode da odličan viski, u najmanju ruku ravan kvalitetu koji dolazi iz Škotske, proizvode, primera radi,  i Japanci.  Ono presudno što čini razliku, pored autentičnosti i tradicije proizvoda je priča koja taj proizvod prati i dopire do svesti potrošača.

I kod nas postoji stotinu  vrhunskih proizvođača žestokih pića koja se proizvode po autentičnim recepturama, od autohtonih vrsta voća, imaju tradiciju dugu i po nekoliko vekova, ali zbog nedostatka dobre priče ostaju na nivou proizvoda i ne postaju brend. Status brenda u ukupnoj aktivi kompanija učestvuje i sa preko 30%, a u ceni proizvoda taj procenat može biti i viši.

Zbog toga svi oni koji žele da stvore brend moraju imati na umu da još uvek ne postoji bolji način da se probude emocije od dobre priče.

To je bila i Džamićeva preporuka za kompaniju BB klekovača, čije proizvode, sa srcem Drine i dušom Tare,  su degustirali prisutni članovi i prijatelji Kluba. Postoje detalji iz istorije kompanije i njihovog prepoznatljivog žestokog pića  koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim i koji mogu doprineti boljem pozicioniranju brenda koji de fakto postoji.

Najstarija srpska destilerija, BB klekovača,  je pored tradicionalne klekovače promovisala  i rakije šljivovicu, „Drinsku ljutu“ i „Zlatnu jabuku“.