13.09.2021.

Šesti Međunarodni festival prirode i kulturnog nasleđa „Žestival“ otvoren je 22.avgusta koncertom etno grupe Trag iz Banjaluke. Privredno-turističku manifestaciju koja afirmiše očuvanje prirode, tradicije i kulturnog nasleđa, sećanja na staro Užice i užičke legende, Poslovni klub je podržao i ove godine.

Organizatori „Žestivala“ , grad Užice, Regionalna privredna komora Zlatiborksog upravnog okruga, Rgeionalna razvojna agencija Zlatibor, TO regije zapadna Srbija, TO Užice, Poslovni klub zapadne Srbije, Poljoprivredno savetodavna i stručna služba Užice potrudili su se da učesnicima i posetiocima festivala ponude brojne sadržaje.
Zainteresovani su mogli da prisustvuju tribini „Kultura sećanja- perspektive i izazovi, uporedno iskustvo Srbije i Izraela“ na kojoj su govorili Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtva agenocida i istoričarka Vesna lučić . Istorijski arhiv priredio je izložbu koja je posetioce podsetila na najraznovrsnija svedočenja o 60 godina užičkog trga koji, prema oceni naših i svetskih stručnjaka, predstavlja najveći domet jugoslovenske i srpske arhitekture i urbanizma nakon Drugog svetskog rata. Održana je i panel diskusija na temu „Kulturno nasleđe kao turistički brend“ i Poslovni susret koji je spojio proizvođače autentičnih domaćih proizvoda, voćnih rakija, sireva, džemova i dr i privrednike iz ugostiteljskog i turističkog sektora.
Zapažen nastup u Gradskom kulturnom centru imao je vokalno-instrumentalni ansambl Arhangeli uz Veliki narodni orkestar pod upravom Nenada Milanovića. U istom prostoru priređeno je Veče sećanja na legendarnog užičkog profesora muzike Miloša Broćića. Boemsko veče, uz učešće vokalne solistkinje Danke Stojiljković, na Maloj sceni Narodnog pozorišta Užice, podsetilo nas je na Julijanu Đoković, Vovu Prohorova i Vanju Sudzilovskog, koji su svojim životom, delom i duhom ostavili dubok trag u životu ovog grada.
Zbog vremenskih uslova i aktuelne epidemiološke situacije izostao je planirani koncert grupe Moondance, kao i izložbeno-sajamski dan i dodela priznanja najboljim proizvođačima voćnih rakija na Gradskom trgu u Užicu. Rekreativno-edukativni dan „Povratak prirodi“ realizovan je delimično uz obilazak hidrocentrale „Pod gradom“ i demonstraciju sportskog penjanja na prirodnoj steni, dok su ostale aktivnosti odložene.