08-24.10.2022.

U okviru ovogodišnjeg festivala  Interakcija, koji tradicionalno podržava PKZS,  pored sedamnaestog izdanja Studentskog filmskog kampa i prvog izdanja Festivala kratkog dokumentarnog filma, održano je i deseto izdanje programa Interakcija: radionica dokumentarnog filma. Nagrada za najbolji film festivala pripala je rediteljkama Urški Đukić iz Slovenije i Émilie Pigeard iz Francuske za film “Bakin seksualni život”. Publika je nagradu dodelila filmu “Moj teča Tudor” koji je režirala Olgia Lucovnicnova iz Moldavije.


Festival Interakcija 2022 (Kamp, Radionica i Festival kratkog dokumentarnog filma) organizovao je NFC Filmart uz podršku Vlade Švajcarske, u okviru projekta Kultura za demokratiju, koji realizuju Hartefakt fond, kao i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Cinnamon Filmsa, Opštine Požega i drugih partnera i sponzora među kojima je i Poslovni klub zapadne Srbije.
Festival je ove godine okupio 43 učesnika iz 25 zemalja: Argentina, Belgija, Brazil, Poljska, Izrael, Holandija, Španija, Velika Britanija, Hong Kong, Indija, Litvanija, Nemačka, Slovačka, Švajcarska, Kanada, Češka, Estonija, Slovenija, Francuska, Južnoafrička Republika, Moldavija, Danska, Meksiko, Kuba i Srbija.

Učesnici 17. Kampa Interakcija su u Užicu, Čačku i Požegi snimali kratke dokumentarce uz mentorstvo izraelskog reditelja Efima Graboja. Mladi reditelj Jovan Dopuđa predvodio je ekipu koja je u Čačku snimila film „Rajkova sreća”, na čelu užičke ekipe koja je snimila film „Jesenja sonata” bio je reditelj Abraham Eskobedo Salas iz Meksika, dok je Jovana Avramović bila na čelu tima koji je snimao u Požegi i realizovao film „Dolazak kući“.

Na radionici dokumentarnog filma učestvovalo je 26 izabranih mladih dokumentarista, a njihovi predavači bili su afirmisani dokumentaristi – Rada Šešić, Vladimir Perović i Marko Grba Singh.
U programu prvog Interakcija festivala kratkog dokumentarnog filma, u takmičarskom i pratećem delu, publika je bila u priliici da vidi 23 vrhunska kratka dokumentarna filma. Tročlani međunarodni žiri:  Iva Radivojević (Srbija/SAD),  Pavel Možar (Nemačka) i Vladimir Perović nagradu za najbolji film dodelio je rediteljkama Urški Đukić iz Slovenije i Émilie Pigeard iz Francuske za film “Bakin seksualni život” uz obrazloženje da je reč o angažovanom, smelom, provokativnom i izuzetno maštovitom filmu koji “besprekorno prožima različite elemente ekspresije”.
Statua za najbolji film je autorsko delo vajara Marka Crnobrnje, a ovu nagradu obezbedila je Sirogojno Company.
Nagrada publike dodeljena je filmu “Moj teča Tudor”, pobedniku Berlinala 2021, koji je režirala moldavska rediteljka Olgia Lucovnicnova.


Poslovni klub zapadne Srbije će i u budućnosti podržavati projekte koji doprinose afirmaciji kreativnosti, kulturološkoj razmeni, povezivanju mladih ljudi i promociji našeg kraja.