18.11.2022.

U okviru programa Kultura za demokratiju, švajcarska vlada je podržala projekat „Interakcija 2022“. Kao jedan od partnera na realizacijji projekta, čiji nosilac je nezavisni filmski centar „Filmart“ iz Požege, Poslovni klub zapadne Srbije organizavao je predavanje dr Borislava Miljanovića, osnivača i direktora regionalne komunikacijske grupacije Represent System, na temu „Odnosi sa javnošću“.

Odnosi sa javnošću su proces strateške komunikacije koji grade uzajamno korisne odnose između organizacija i njihovih javnosti. Usluge PR-a daju rezultate na duge staze i uglavnom ih koriste velike firme koje sebi mogu da priušte ulaganja na duge staze.

Veb je zauvek promenio način na koji komuniciramo sa javnošću, način poslovanja, kao i način na koji PR profesionalci rade svoj posao.Vreme u kome živimo, alati koji se koriste u ovoj oblasti su danas drugačiji . Sve to zahteva prilagođavanje u borbi za opstanak na tržištu roba, usluga i ideja, istakao je dr Borislav Miljanović, naglašavajući da dobar PR danas mora da poznaje brojne veštine.

Istraživanja pokazuju da 92% ispitanika smatra da se PR koristi za obmanjivanje javnosti , kao I “oblikovanje istine”. Mnogo toga je uslovilo da se PR svede na spinovanje i “džin tonik” profesiju i dovelo do situacije da kada je reč o PR-u, mediji postaju skeptični, javnost oprezna, a rukovodioci i lideri ravnodušni.

Ne možete znati šta zaista dobar PR može da učini ako ne poznajete PR discipline i ne razumete šta se sve odvija iza kulisa.

Odnosi sa medijima su važan deo komunikacijskog programa, ali postoje i mnoge druge taktike koje se koriste u kohezivnoj strategiji: content, email marketing, društvene mreže, upravljanje krizama i reputacijom, organizacija događaja, CSR, odnosi sa investitorima, lobiranje i još mnogo toga.

U 21.veku kompanije sve češće postaju medijske kuće. Red Bull od 2007.godine ima svoje timove za proizvodnju sadržaja i trenutno ih plasira preko 20 vlastitih kanala. Više od 500 ljudi bavi se medijskim biznisom, a sve velike kompanije idu na njihove kanale, jer su oni tamo gde je adrenalin. Takođe, Leggo je najveći producent dečijih sadržaja.

Društvene mreže nikada neće zameniti tradicionalne medije, ali će se neprekidno transformisati i jedni i drugi. U 21.veku vest je ono što određuje krizu, slavu, biznis. U eri društvenih mreža, morate sami da se hvalite i obratite pažnju na ključne elemente ličnog brendiranja: vidljivost, priliku, stalnost I postojanost, uz forsiranje održivog razvoja.

Dr Miljanović zaključuje da prihodi PR industrije u proseku rastu za 20% godišnje u poslednjoj deceniji, a čak 93% agencija u ovoj oblasti je najavilo rast broja zaposlenih. Zanimljivo je da u PR-u dominiraju žene i da će ovo biti jedno od retkih zanimanja koje će se konstantno razvijati u narednom periodu.