21.08.2019.

interdoc 2019

U Požegi je u organizaciji Nezavisnog filmskog centra “Filmart” počeo 14. Međunarodni studentski filmski kamp “Interakcija 2019”. Programe “Interakcije” podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Filmski centar Srbije, Grad Čačak, Opština Ivanjica, producentske kuće Cinnamon Films, kao I niz organizacija iz javnog i biznis sektora, među kojima su Poslovni klub zapadne Srbije, kao I kompanije, članice Kluba – Textil i Extreme intimo.

Učesnici “Interakcije”, 15 studenata filmskih akademija ove godine dolaze iz Brazila, Nemačke, Rusije, Argentine, Poljske, Grčke, Indije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Oni će narednih dana podeljeni u tri ekipe na teritoriji Čačka, Ivanjice I Užica snimiti tri dokumentarna filma na temu “Svakodnevni rituali”.

Ekipu u Ćaćku predvodi Argentinac Ivan Murgic, reditelj i vizuelni umetnik, student na Univerzitetu u Buenos Ajresu,  Andreas Bošman, student na master programu režije dokumentarnog filma na Filmskom univerzitetu – Babelsberg Konrad Wolf je vođa ekipe koja snima u Užicu, dok će vođa tima u Ivanjici biti reditelj špansko-argentinskog porekla Pablo Radice,  školovan kao dizajner slike i zvuka na Univerzitetu u Buenos Ajresu.

Uz podršku izraelskog reditelja Efima Graboja, supervizora režije, kao i producenta iz NFC “Filmarta”, učesnici će se okupiti u Požegi, gde će do 27. avgusta montirati dokumentarce.

Premijera filmova snimljenih tokom 14. “Interakcije” biće održana 28. avgusta u 21 čas u Dvorani KCB-a.

Učesnicima kampa u Požegi će se pridružiti i polaznici 9. Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma “Interdoc” kojima će držati predavanja afirmisani dokumentaristi iz regiona – Nebojša Slijepčević iz Hrvatske, Vladimir Perović iz Crne Gore i Mladen Matičević iz Srbije.

U okviru pratećeg programa Interscreen, namenjenog učesnicima i široj publici, od 20. do 27. avgusta u Požegi će biti prikazani dokumentarni filmovi učesnika, ali i filmovi afirmisanih reditelja: “Srbenka” Nebojše Slijepčevića, “Žeđ kamenog mora” Vladimira Perovića, izbor kratkih filmova Miloša Tomića, kao i najnoviji dokumentarac Mladena Matičevića “Nebeska tema – priča o Vladi Divljanu”.

Do sada je na ovoj manifestaciji učestvovalo oko 400 mladih iz više od 60 zemalja, a snimljeno je 47 dokumentaraca, koji su osvojili 15 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

Poslovni klub zapadne Srbije već tradicionalno podržava ovu manifestaciju koja okuplja mlade, kreativne filmske stvaraoce iz čitavog sveta u Požegi i daje im priliku da pored stvaranja novih filmskih vrednosti upoznaju na poseban način ovaj deo Srbije.