31.08.2023.

Esejistički dokumentarac “Babajanja”, Ante Zlatka Stolice iz Hrvatske najbolji je film 18. Interakcija festivala održanog od 6.-23.avgusta u Požegi, Užicu i Čačku. Specijalno priznanje žirija pripalo je filmu “Povlačenje”, Evgenije i Maksima Arbugajeva. Nagradu žirija mladih osvojio je film “Hoćeš li me pogledati”, Šulija Huanga, dok je publika nagradu dodelila filmu “Omiljena ćerka” Dane Rajli. Poslovni klub Zapadne Srbije bio je i ove godine među prijateljima koji su podržali festival.

Međunarodna produkcijska, edukativna i programska platforma „Interakcija“, posvećena već 18 godina kratkom dokumentarnom filmu, u organizaciji Nezavisnog filmskog centra Filmart iz Požege, okupila je i ove godine studente filmskih akademija iz celog sveta, renomirane predavače i autore u oblasti dokumentarnog filma iz regiona, kao i ljubitelje dokumentarnog filma u okviru 6 različitih programa: 18. Međunarodni studentski filmski kamp, 11. Radionica dokumentarnog filma, Festival kratkog dokumentarnog filma, pokrenut 2022. godine, kao i sedmo izdanje IVA.lab programa,  novopokrenutu regionalnu Teen Doc radionicu i prateći program Meet2Talk.

Festival je otvorio program U fokusu: Puriša Đorđević“, posvećen istaknutom jugoslovenskom i srpskom reditelju i scenaristi, Čačaninu, koji je pored velikog doprinosa domaćoj i svetskoj kinematografiji svojim dugometražnim igranim filmovima, ostavio značajan pečat i na polju dokumentarnog filma, a posebno kratkog dokumentarnog filma.

Stručni žiri u sastavu: Urška Djukić (Slovenija), Inka Achte (Finska) i Luka Papić (Srbija) ocenjivao je 15 filmova u takmičarskom programu po izboru selektora i umetničkog direktora Interakcija festivala Dejana Petrovića. Nagradu za reditelja najboljeg filma, novčani iznos i skulpturu vajara Marka Crnobrnje obezbedilo je  preduzeće Sirogojno Company.

Učesnici 18. Studentskog kampa iz 12 zemalja: Argentine, Brazila, Francuske Polinezije, Holandije, Indije, Izraela, Kine, Kolumbije, Nemačke, Švajcarske, Španije i Srbije, snimali su kratke dokumentarce pod mentorstvom izraelskog reditelja Efima Graboja na temu depopulacije malih sredina i odliva mozgova.

Ekipa u Užicu, predvođena izraelsko-švajcarskom rediteljkom Jarden Malka Bone, predstavila se filmom “Čuvari užičkog duha” (Guardians of the Spirit of Užice) u kojem dvojica muškaraca razmišljaju o sećanju na grad koji je nekada bio njihov.

Požeška ekipa, koju je predvodio Bohao Liu iz Kine snimila je film “Prateći uzvike” (Following the Chants), koji kroz razgovor  sa Mihajlom istražuje  životne mogućnosti u Požegi. U Čačku je ekipa na čelu sa rediteljkom i montažerkom Korali Gordon iz Francuske Polinezije, realizovala film “Možda je život samo ‘enkl brejker’” (Perhaps Life is an Ankle Breaker), inspirisan decom u Čačku koja neprimetno spajaju svet košarke sa svojim najmaštovitijim fantazijama.

U okviru festivala održana je i Regionalna letnja filmska radionica – Interaction: Teen Doc 2023, koja je u Čačku  pod sloganom „Za bolji region” okupila  16 tinejdžera iz Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije  koji su imali priliku da razmene  iskustva, znanja i veštine i steknu nova znanja u oblasti režije kreativnog dokumentarnog filma, ali i mogućnost da učestvuju u samom procesu snimanja.

Na radionici su nastala 4 kratka kreativna dokumentarna filma koja se bave različitim temama, od odnosa arhitekture grada i umetnosti do promena u društvu i kako one utiču na pojedinca.

U okviru vantakmičarskog programa „Interscreen” prikazani su kratki dokumentarci učesnika Kampa i Radionice.

Photo: Irena Jevtović