20.07.2023.

Srbija, ali i cela Evropa je u problemu- populacija stari, nema kadrova, posebno zanatlija, što će dovesti do ekspanzije uvoza radne snage – istakao je Marko Bogdanović, direktor EastWest Links-a na prezentaciji koju je organizovao Poslovni kub zapadne Srbije.

U skladu sa potrebama tržišta radne snage kompanija EastWest Links (EWL), ekskluzivni partner firme Protech iz Indije koja se bavi izvozom radne snage već 45 godina (pretežno iz Indije, Bangladeša i Nepala) može obezbediti radnu snagu najrazličitijih profila, kompetencija i stručnosti  za firme u Srbiji. Najveći uvoz radne snage kod nas beleži građevinarstvo, uslužne delatnosti, a sve veća potreba je i za inženjerskim kadrom.

Procedura uvoza radne snasge počinje potpisivanjem ugovora sa posredničkom kompanijom, sledi selekcija kandidata, donošenje odluka, prikupljanje dokumentacije i apliciranje za vizu. Provera aplikacije se vrši u policiji, a NSZ daje dozvolu za uvoz radne snage. Sledi organizacija dolaska, prijava boravišta i apliciranje za radnu dozvolu koja se izdaje na godinu dana zbog čega je nakon isteka vize posle 6 meseci potrebno ponovo aplicirati za radnu dozvolu.

EWL agencija prati boravak radnika i zadovoljstvo poslodavaca. Ukoliko radnici ne ispunjavaju uslove u smislu kompetencija za određeno radno mesto šalje se adekvatna zamena i to u periodu od 3 meseca koliko agencija daje garanciju.

Najveća nepoznanica  je oko odgovornosti firmi koje daju garanciju za dolazak radnika ako radnik pobegne, napravi prekršaj ili krivično delo. Agencije koje se bave posredništvom zahtevaju da država uredi ovu oblast međudržavnim sporazumima kako bi se izbegli problemi sa kojima bi mogli da se suoče poslodavci.